Ekstra väärisoliiviõli Early Harvest ehk varajase korje ekstra väärisoliiviõli pärineb Egeuse mere kõige põhjapoolsemalt saarelt, Thassoselt. Õli lõhnab kui värskelt niidetud muru ning see on saadud pooltoorelt korjatud rohelistest oliividest.
Saagikoristuse ajal on õli roheline. Paar kuud pärast saagikoristust leheroheline laguneb ja koos sellega muutub õli roheline värvus kollaseks, muud early harvesti omadused jäävad alles. Early harvest õli saab üksnes saagikoristushooaja alguses (oktoobri keskpaigast novembri keskpaigani) ning see sisaldab rohkem polüfenoole kui klassikaline ekstra väärisoliiviõli. Need on aineid, mida oliivipuu toodab “enesekaitseks” ning mis annavad oliiviõlile erilise maitse.
Oliiviõli hea maitse on määratletud isegi El:i oliiviõli seadusandluses. Toores ehk kuumutamata oliiviõlis peavad olema järgmised omadused:
- kibedus
- oliivimarja maitse
- värskelt niidetud muru aroom
- õli peab põhjustama kurgus ärritust/köha. See näitab, et õlis on oleokantaali.
Kui õlis on kõik ülaltoodud omadused olemas, on õli ekstra väärisoliiviõli kvaliteediga. Õli maitstes saad ka ise kindlaks teha, kas õli on kvaliteetne.
Early Harvest sisaldab suures koguses polüfenooli nimega oleotsiini, mis on tugev antioksüdant, ja oleokantaliini, mis sarnaselt ibuprofeenile aitab alandada kehas põletikku. Need kaks ühendit on äärmiselt olulised inimese tervisele, elujõule ja pikaealisusele. Oleatseiini võib tunda keelel meeldivalt kibeda maitsena ja oleokantaali on tunda pärast neelamist kurgu tagaosas õrnalt kipitava tundena.
Kasutamine: Early harvest sobib igasuguse toidu valmistamiseks – praadimiseks, küpsetamiseks, hautamiseks, salatisse segamiseks, hoidistesse. Eriti hästi sobib early harvest köögiviljatoitude valmistamiseks. Polüfenoolid köögiviljades ja oliiviõlis loovad toitudes suurepärase maitsete koosluse.
Õli suitsemispunkt jääb 190-205 °C vahemikku, mis on sobilik enamike toiduvalmistamise meetodite jaoks, sealhulgas praadimiseks ja küpsetamiseks. Kuumutamine ei vähenda oluliselt polüfenoolide hulka, ning kõige olulisem polüfenool, oleokantaal, jääb peaaegu puutumata.
Oliivisort: Throumba
Piirkond: Thassose saar
Thassose ekstra väärisoliiviõli maitse ja värvus erinevad oluliselt Kreeta õlidest. Oliivisordist tulenevalt on Thassose õli värvus rohkem kuldkollakas.
Koostis: Premium kvaliteediga ekstra väärisoliiviõli.
Toitumisalane teave: 100 ml toodet sisaldab keskmiselt: 3389 kJ/824 kcal, rasvad 91.6 g (millest küllastunud rasvhapped 12.8 g), süsivesikud 0 g (millest suhkrud 0 g), valgud 0 g, sool 0 g.
Saadaval ka 750ml pudelis OSTA SIIT
Arvustused
Arvamusi veel ei ole.